Министър Ненчев защити договора с Полша  за ремонта на изтребителите
Министър Ненчев защити договора с Полша за ремонта на изтребителите / снимка: БГНЕС

Договорът с Полша е изключително изгоден за България, мисля, че в това се убедиха членовете на комисията по отбрана, получих разбиране и подкрепа, включително и от депутатите на БСП. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след участието си в заседанието на парламентарната комисия в Народното събрание.

Държавата няма пари за нови изтребители

Ремонтът на двигател ще струва 1,023 млн. евро. Освен това „няма да платим 20% ДДС, тъй като се работи със страна членка на ЕС и други 9% от данъци и такси”, добави Ненчев. Министърът напомни, че 20 дни след подписването на договора ще получим два двигателя под наем за две години безплатно от Полша. Тази сделка дава гаранция за ВВС, цените са много по-изгодни, да не говорим за превоз на двигателите, които също са за сметка на полската страна, коментира министърът.

България е в състояние и никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство, подчерта Ненчев. Очакваме съвместно охраняване на въздушното ни пространство, ако това се наложи, посочи той.

Източник: БГНЕС