Министър Найденов: Стоим върху буре с барут
Министър Найденов: Стоим върху буре с барут / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По-разумно е да се свика Консултативен съвет по въпросите на етническия мир, отколкото за еврофондовете. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след редовното заседание на Министерския съвет. Найденов допълни, че трябва да сме изключително внимателни, когато говорим по тези теми, защото "стоим върху буре с барут".

Има всичко основания да се притесняваме особено когато една подобна тема се използва от гледна точка на политически пристрастия и политически амбиции. Аз не зная хората, които експлоатират тази тема, си дават сметка, че стоим върху буре с барут. В този случай всички трябва да подхождаме изключително внимателно към коментара, отношението и позлването на езика и изразните средства. Самият факт, че имаме обръщение на министър-председателя и на президента вече сам по себе си е показателен. Ако към това прибавим и загрижеността, която личи в текстовете на декларациите, които бяха обсъждани в Народното събрание и ангажираността на парламентарните групи, сами разбирате, че има достатъчно сериозно отношение, което предполага и свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. Разбира се, това е инициатива, която трябва да реши президентът", добави министърът на отбраната.

Найденов потвърди, че е наредена проверка на доставката за материали за оградата, която трябва да се изгради край Елхово заради бежанската вълна: „Няма как да минем по процедурата на конкурси, оспорвания, дълга процедура, която щеше да ни откара до края на настоящата година. Затова сме избрали, има и решение на Министерския съвет, текстове по Закона за обществените поръчки, които позволяват на базата на маркетингово проучване да бъдат поканени фирми, да се уточнят условията за доставките, да се сключат договорите и да започнат доставките на материали. Що се отнася до цените - лесно може да се сметне колко струват например 600 километра режеща тел. Точната цена на материалите е 8 075 000 лв. Не е толкова трудно да се изчисли. Дали има надписване или няма надписване, ще бъде резултат на финансова ревизия, която вече е започнала".

Заседанието на министрите приключи за около половин час, като в него взеха участие десет министри. Голяма част от министрите са заедно с премиера Пламен Орешарски в Баку. Вицепремиерът Даниела Бобева пък е в Германия.

Заседанието на кабинета е започнало с минута мълчание в памет на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски, който почина вчера.