Министър Константинов прехвърли топката на Здравната каса за мукополизахаридоза
Министър Константинов прехвърли топката на Здравната каса за мукополизахаридоза / DarikNews.bg, архив
Здравният министър прехвърли топката на Здравната каса за мукополизахаридоза
49218
Здравният министър прехвърли топката на Здравната каса за мукополизахаридоза
  • Здравният министър прехвърли топката на Здравната каса за мукополизахаридоза

Здравният министър д-р Стефан Константинов подкрепи идеята за включване на заболяването мукополизахаридоза в наредба 38, чрез което Здравната каса ще осигурява средства за лечението на това заболяване, но ако ръководството на НЗОК прецени, че има финансова възможност за това.

Министър Константинов коментира проблема, след поставянето му от представители на Алианса на хората с редки болести, заради смъртта на още две деца с това заболяване.

Министерството на здравеопазването няма да създава пречки за включването на която и да е от редките болести в наредбата, коментира още министър Константинов.

„Всичко, което може да бъде мотивирано, и има средства, може да бъде финансирано. Говорим за лекарства, които на дете за година излиза над 500 000 лева и трябва да е доказано, че това лекарство помага, защото тези пари се плащат от всички останали", добави здравният министър.

От Националната здравноосигурителна каса заявиха, че няма пречка за включване на лекарството за мукополизахаридоза в списъка на лекарствата, които се заплащат от касата, но само след включване на диагнозата за това заболяване в Наредба 38, с която здравното министерство определя заболяванията, при които домашното лечение се поема от държавния здравен фонд.