/ БГНЕС
България е избрана за член на Междуправителствения комитет за физическо възпитание и спорт на ЮНЕСКО (CIGEPS), като ще бъде представлявана от Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев. Включването на България ще засили ролята и влиянието на ЕС в тази структура на ЮНЕСКО.

Комитетът се състои от 18 държави членки. Сред тях са Аржентина, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Финландия, Гамбия, Германия, Япония, Мадагаскар, Малайзия, Мексико, Русия, ЮАР, Тунис, Турция, Туркменистан и България, като до момента само две страни са членки на ЕС.

Боил Банов очерта българските приоритети в програмите на ЮНЕСКО

Междуправителственият комитет е основан през 1978 г. като част от структурата на ЮНЕСКО. Неговата основна задача е промотирането на международното сътрудничество в сферата на физическото възпитание и спорт с цел засилване на мира, приятелството, разбирателството и взаимния респект между хората, като се помага на страните-членки да координират техните програми и дейности в сферата.

Наградиха три жени за постижения в науката (СНИМКИ)

Комитетът получава техническа помощ и насоки от Постоянния консултативен съвет, състоящ се от водещи спортни федерации, както и Агенциите към ООН и неправителствени организации. Българският спортен министър ще представлява България в CIGEPS в следващите четири години.
БГНЕС