/ БГНЕС
Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са отличените стипендианти по програмата „За жените в науката“.

Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните постижения в природните науки. Това се случи в рамките на 9-тата церемония по награждаване на жените в науката, организирана от Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Д-р Сарафова се нареди сред спечелилите с проект, целящ хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас с помощта на датчик, закачен на дрон и данни от Европейската космическа агенция. Резултатите ще бъде видими в интернет в рамките на една година.

БГНЕС

Мария Джумалиева-Стоева пък е автор на проект, чиято цел е да се разработят нелинейни кодове, които да гарантират сигурността на информационните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да достигнат до тях.

БГНЕС

Д-р Юлия Романова прави молекулно моделиране на материали, на базата на въглерода и бора за високопроизводителни соларни клетки.

БГНЕС

На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на инициативата. Тя каза, че България е успяла да преодолее част от предразсъдъците, че жените нямат място в науката, но има още какво да се желае по отношение на подкрепата, стимулирането и даването на възможности младите жени да се занимават с наука.

„От началото на инициативата са минали 21 години. За тези години жените в науката са се увеличи с около 12% само. В световен мащаб дори не може да стигнем 30% участие на жените в науката. Само 4% от Нобелистите са жени. А пак в световен мащаб в академиите на науките присъствието на жените е едва 5%“, посочи вицепрезидентът.

БГНЕС

Тя добави още, че светът и световната икономика, днес, имат голяма нужда от наука и от познания, за да се родят иновации.
БГНЕС