Велислав Минеков
Велислав Минеков / Снимка: Георги Димитров
Трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня. Това е казал министърът на културата Велислав Минеков днес в Истанбул, цитиран от Министерството на културата (МК). 

Минеков участва в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе,  допълват от МК.

"Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма "Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата", се казва още в съобщението от МК.