МиГ-21 летят от днес. Учението с американските пилоти продължава
МиГ-21 летят от днес. Учението с американските пилоти продължава / снимки: DarikNews.bg, архив

Полетите със самолетите МиГ-21 се подновяват от днес със заповед на командващия Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, потвърди той пред Дарик. Учението продължава по план след инцидента с падналия изтребител през миналата седмица. След окончателното установяване на причината за катастрофата, във въздуха ще бъдат пуснати и изтребителите МиГ-29. Съвместното учение с американските пилоти „Тракийска звезда" продължава до 11 май на летище Граф Игнатиево край Пловдив.

Официалният доклад за инцидента се очаква да бъде готов през следващата седмица, каза още генерал Попов. Според предварителната експертиза причина за катастрофата e пилотска грешка след временно отвличане на вниманието. Неофициално съобщената версия е, че при излитането пилотите са прибрали по-рано колесника, което е станало причина резервоарът да се удари в пистата и изтичащото в голямо количество гориво да се възпламени от горещите газове на соплото.

Министърът на отбраната Аню Ангелов още веднъж отбеляза, че въпреки пилотската грешка летците заслужават признание, че са реагирали с голям професионализъм още при възникването на аварийната ситуация и са предприели всички необходими мерки и действия, така че да няма жертви сред населението.

Състоянието на пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев е добро, като майор Дойчинов ще бъде изписан и ще носи около месец специален корсет за стабилизиране на гръдните прешлени, а на капитан Методиев предстои стабилизираща операция на двата спукани прешлена.

Други новини от Пловдив