/ БГНЕС
България подписа споразумение за Оперативни договорености с Европейската комисия. Това е последното необходимо споразумение във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост преди страната ни да подаде официално искане за получаване на средства по механизма, информираха от финансовото министерство.

МФ: Няма забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

България е държавата членка с най-бързо договорените и подписани Оперативни договорености в целия ЕС. Въпреки че българският план беше 24-тия приет, България е 15-тата страна с Оперативни договорености с ЕК, подчертават от министерството на Асен Василев. И допълват, че процесът обикновено отнема между 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското правителството успя да финализира процеса за по-малко от 3 месеца след одобрението на българския план от Съвета на ЕС, акцентира още от МФ.

Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.

Биков: Страната ни може да загуби много повече от 1 млрд. по Плана за възстановяване

Това потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За по-малко от 3 месеца е подписано и ратифицирано Финансово споразумение, изпълнени са всички законодателни мерки във връзка с първото плащане, изградена е информационна система и е разработена и приета вътрешна нормативна база за изпълнението на реформи и инвестиции, включително Система за управление и контрол.

В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента, казват от МФ.