Международните осиновявания у нас бележат ръст
Международните осиновявания у нас бележат ръст / снимка: DarikNews
372 предложения за осиновяване на 415 деца е направил през миналата година Съветът по международни осиновявания към Министерството на правосъдието. Това е четири пъти повече от осиновяванията зад граница през 2007 година, съобщи министерството по повод тиражирани твърдения на кандидат-осиновители от чужбина и на посреднически агенции, че след влизането на България в Европейския съюз рязко е намалял броят на международните осиновявания.

През октомври миналата година беше проведено 100-то заседание на Съвета по международни осиновявания, като за периода 13 декември 2007 г. – 7 октомври 2008 г. Съветът в новия си състав е провел 30 заседания, което е 1/3 от всичките за периода на съществуването му. На всяко заседание са разглеждани не по-малко от 20 преписки на деца за осиновяване и минимум 70 молби на кандидат-осиновители.

През миналата година са обработени преписките за даване на 169 изрични съгласия на министъра на правосъдието за осиновяване на 184 деца, а в съда са изпратени преписки на 161 кандидат-осиновители за осиновяване на 175 деца.

След 1 декември 2007 година Министерство на правосъдието изцяло промени политиката си в областта на международните осиновявания и полага усилия за намиране на подходящ осиновяващ и семейна грижа за всяко вписано в регистъра дете. Всичко това е довело до чувствително ускоряване на процесите на международните осиновявания и е допринесло за това повече деца да намерят родителска грижа.