/ БГНЕС, архив
Министерството на финансите не е допуснало грешка при разпределението на партийните субсидии. Това смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. 
 
По-рано комисията прие промени на първо четене в закона за политическите партии, които предвиждат политическите формации  в парламента и тези събрали над 1 процент гласове на последните парламентарни избори да връщат пари за надвзети субсидии.

Партиите не трябва да връщат надвзетите субсидии, смята Борислав Цеков
 
Според така предложените законови промени общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година  ще бъде намален с 6 и половина милиона лева. Тепърва ще се уточнява в какъв срок ще се връщат тези средства, поясни Менда Стоянова:
 
„Не е грешка. Неяснота, която подвежда някои хора да казват, че има неправилно определяне на субсидията. Има проверка на прокуратурата. Тя ще излезе и ще каже има ли неправилно определяне на субсидията. Всъщност разпределението на субсидията между партиите или определянето на общия размер на субсидията, винаги е бил на база брой действителни гласове. А тяхното разпределение между партиите е на база брой действителни гласове на партиите, които са в парламента и които са получили над 1 на 100. В този смисъл се следва логиката на Изборния кодекс, където партиите, които не преминат бариерата за влизане в НС, техните действителни гласове се преразпределят към останалите, които влизат и така се определят и мандатите.“

Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите
 
Стоянова не вижда смисъл в подобна ревизия, защото законът е спазен.