/ БГНЕС, архив
Партиите не трябва да връщат надвзетите субсидии, смята Борислав Цеков
101695
Партиите не трябва да връщат надвзетите субсидии, смята Борислав Цеков
  • Партиите не трябва да връщат надвзетите субсидии, смята Борислав Цеков
Не Закона за политическите партии, а неговото неправилно прилагане е причината за проблема с изплатените по-високи субсидии на политическите партии, които както стана ясно са получили по малко над 13 лева вместо по 11 лев на спечелен изборен глас. Това смята юристът Борислав Цеков, който е един от вносителите на приетият през 2005-та година закон. По думите му става въпрос по-скоро за неправилно прилагане на законовите норми от страна на администрацията на финансовото министерство.
 
Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите

В интервю за Дарик Цеков, който е директор на Института за модерна политика, смята, че не трябва партиите да бъдат санкционирани да възстановяват вече преведени им и вероятно изхарчени средства.
 
"Законът е пределно ясен, очевидно администрацията не го е прилагала правилно и няма нужда сега да си измиват ръцете със закона. Защото от както съществува тази законова разпоредба, относно начина на формиране на партийните субсидии, в нея в непроменяем вид се казва, че те се определят на базата на действителните получени гласове. Това са гласовете, които реално са подадени за партиите, преди да бъдат преизчислявани", обясни той.
 
Борислав Цеков в коментар на одобрените от правителството и внесени в деловодството на Народното събрание промени в Закона за политическите партии, които според кабинета ще уточнят правилата за отпускане на годишната субсидия и ще изчистят законовото "несъвършенство", както го нарече финансовият министър Владислав Горанов. 
 
Междувременно преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка дали субсидиите на политическите партии през миналата година са изплатени при спазването на закона, след като в материал в „Шоуто на Слави“ се твърдеше, че те са получили с 6,5 млн. лева повече от предвиденото.