/ БГНЕС
БСП иска оставката на Владислав Горанов
101701
БСП иска оставката на Владислав Горанов
  • БСП иска оставката на Владислав Горанов
След повече от три месеца отсъствие от Народното събрание БСП решиха да се върнат в пленарната зала. От 30 май депутатите на левицата ще участват в заседания на парламента.

Преди да го направят обаче БСП поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради неправомерно дадените и похарчените от партиите пари от субсидии. Зам.- председателят на Парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев заяви пред журналисти, че вината за това е изцяло на управляващите. Въпросът защо БСП не са реагирали, след като и те са получавали и харчили неправомерно държавни пари, Стойнев отклони с обещанието, че ще върнат средствата. 
 
Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите

След като на Национален съвет снощи БСП реши, че ще се върне в Народното събрание, днес реши и кога ще го направи. В парламентарните комисии от днес, а в пленарна зала от четвъртък. Преди да се върнат в парламента БСП обявиха, че настояват за оставка на министъра на финансите Владислав Горанов.

"Има едно огромно напрежение в българското общество, което касае Закона за политическите партии, за неправомерното изхарчване на държавни средства. Смятаме да търсим отговорност на министър Горанов за този акт, защото това е изцяло по негова вина. Отговорност се търси като се иска оставката му за неправомерно изхарчени държавни средства", аргументира се зам.-председателят на ПГ Драгомир Стойнев.
 
На въпрос защо БСП не са реагирали, че има неправомерно изплащане и изразходване на средства от държавните субсидии за партиите, Стойнев отговори така: "Нито една политическа партия не е реагирала, което е укоримо. Ние в БСП сме готови да върнем тези средства, но вината е изцяло в Министерството на финансите".
 
Попитан защо БСП не са се включили днес в пленарното заседание, при положение, че депутатите гласуваха ветото на държавния глава върху Закона за държавната собственост, Стойнев обясни, че тези решения се взимат с 121 гласа, а управляващата коалиция така или иначе си ги има. Друг е въпросът дали тези гласове имат легитимност, коментира Стойнев.