/ Снимка: БГНЕС
Върховната административна прокуратура ще проверява Министерството на финансите, ЦИК и Сметната палата по повод информация, че през 2018 г. партиите, които имат право на държавна субсидия, са получили над 6.5 млн. лв. повече, отколкото им се полага.
 
Главният прокурор се е самосезирал след изнесени данни в телевизионното предаване "Шоуто на Слави".
 
Проверката трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. "е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон“.
 
Пред сайта Economic.bg финансовият министър Владислав Горанов заяви, че в действителност партиите и коалициите са получили по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. На въпрос дали разпределянето е честно Горанов отговори, че „честно е класово понятие, законодателството дава правила“.
 
„Ако волята на законодателя е да се получават точно по 11 лв. на действителен глас, трябва законът да бъде прецезиран“, обясни още той.