Марков: НСО са събирали незаконно информация за лицата, които са охранявали
Марков: НСО са събирали незаконно информация за лицата, които са охранявали / netinfo

В предаването „Денят” на Дарик радио уволненият служител на Националната служба за охрана подполковник Николай Марков заяви, че по заповед на ген. Димитър Димитров – шеф на службата, му е отнето личното му оръжие и служебната карта.

Днес пред медиите Марков обяви, че охранителите в НСО са събирали в разрез със закона информация за лицата, които са охранявали.

Той заяви още, че от службите го считат за заплаха за националната сигурност.

Полковник Маринчев е „сивият кардинал” в службата, който се занимава със събирането на информация за политическите лица, посочи Марков.

През слушателите на Дарик бившият служител на НСО каза, че преди седмица е внесъл нов доклад по тази тема в службата и след това е бил уволнен. Той посочи, че още през 2001 година е информирал своите началници за това, което според него се върши в Националната служба за охрана в разрез с правилата.

В НСО има огромно текучество, посочи още Марков и заяви, че съдът ще решава, дали той е правомерно или неправомерно уволнен и риторично попита, кой тогава ще носи отговорността.

По същата тема в предаването „Денят” на Дарик радио, бившият ръководител на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров категорично отрече служители на службата да са разработвали политическите лица, които са охранявали. Владимиров заяви, че Марков е наказван дисциплинарно поне 4 или 5 пъти. Според ген. Владимиров, Националната служба за охрана работи единствено и само по законите на страната. Той даде за пример и свои управленски решения, като посочи, че за времето, когато е бил ръководител на службата е уволнил повече от 80 служители за нерегламентирани контакти с икономически групировки.

Нито официално, нито неофициално е събирана информация за хората,които са охранявани, категоричен бе генерал Владимиров. Той допълни, че е служил при трима президенти и никога, по никакъв повод, нито един от тях не е искал подобен тип информация.