И европейските механизми се задействаха изключително бързо, заяви еврокомисарят
Единственото решение в ситуацията с пандемията от коронавирус е координация и сътрудничество между държавите-членки. Това мнение изрази в предаването „Неделята на NOVA” комисарят по иновациите и младежта Мария Габриел.

За първи път беше задействана предпазната клауза за пакта за стабилност. Това означава да се даде пълна свобода на държавите-членки за мерките, които да предприемат, за да смекчат последиците”, каза още Габриел.

В България ще бъдат отделени 80 милиона лева - 60 за заплати на медицински персонал и 20 за общините. Мерките в България са навременни и изключително адекватни”, увери тя.

По думите ѝ страната ни е в свръхзависимост от трети страни и то за критични части от веригата за доставки.

Много е важно сега да се даде възможност на индустрията да създаде капацитет и той да е в Европа. Това няма да стане веднага”, каза комисарят.

„Важно е държавите-членки да подпомогнат секторите, които имат най-голяма нужда. Пътят е всички заедно да си помогнем, чрез координация в целия ЕС”, смята Габриел.

Няма обща европейска политика по здравеопазване. Това ни показва, че трябва да решим този проблем”, каза още Мария Габриел.