Най-вероятно Мая Манолова ще е следващият омбудсман на България. Засега името на депутатката от БСП е единственото, което се обсъжда.

Манолова получи неофициална подкрепа и от ГЕРБ, допълва Нова телевизия.

Преди пет години отговорността да общува хем с гражданите, хем с властта пое Константин Пенчев. Тогава - с подкрепата на ГЕРБ. Сега обаче управляващите са склонни да подкрепят Мая Манолова, която е човек на опозицията.

„Ако въпросът се поставя лично, бих изразил положително становище, но подчертавам, че нямаме обсъждане, няма партийно решение по този въпрос", заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

А Манолова, ако я номинират, няма да откаже. Разбрала е, че в партията пространството за действие не стига, за да се защитават гражданите.

„Получавам разноцветна партийна подкрепа, но това е нормално, защото гражданските каузи нямат цвят", заяви Манолова.

Мандатът на Пенчев изтича на 20-ти октомври и за да се спази законът, новият човек трябва да бъде избран до 20 август. Засега дори неофициално името е едно: Мая Манолова. Зад гърба ѝ застанаха още граждански и неправителствени организации.

„Консенсусна кандидатура, натрупала репутацията на принципен човек, който може да казва „не" на съмишленици и „да" на опоненти, когато става дума за големи и принципни каузи", коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Според Цеков, Константин Пенчев върнал институцията омбудсман назад.

A в интернет върви подписка в подкрепа на сегашния омбудсман.

Източник: Novanews.bg