Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Върховният административен съд прекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу „Топлофикация- София”, заради грешка в жалбата на дружеството. То от своя страна ще трябва да предостави достъп до обществена информация за събиранията на вземанията си по съдебен ред на Манолова. Това стана възможно още през март месец , когато общественият защитник спечели делото, което заведе срещу отказа на директора на топлинното дружество Георги Беловски да предостави информацията.

Потребител на топлинна енергия не е отделният собственик, реши ВКС

"Изкушавам се да кажа, че 15-те милиона лева - предмет на това производство, които трябваше да бъдат използвани за обучение на юристите на "Топлофикация" за повишаване на квалификацията на юристите и по-добра работна среда, не са били използвани по предназначение, защото поради допусната грешка производството бе прекратено. Това е още едно доказателство, че е важно да разберем как се харчат тези пари, събрани от хората за юрисконсултски възнаграждения, защото очевидно тяхното изразходване не дава ефект", каза Манолова.

"Топлофикация" ще бъде задължена да даде информация как е похарчила около 20 млн. лв. през 2015 година, част от които са платени за юрисконсултски възнаграждения, а друга част - на адвокатски кантори, наети, въпреки че има екип от юристи, който е сериозно мотивиран и има възможност сериозно да бъде обучаван с тези пари, допълни още тя.

Манолова: Решението на ВКС за такса „сградна инсталация" е несправедливо към хората

Манолова посочи, че това не е първият път, когато юристите на Топлофикация допускат грешки. "Стига се дотам, че те дори объркват ответниците по дела. Знаете, че наскоро беше осъден гражданин от Смолян за дълг на гражданин от София", допълни още Манолова.

Все пак Топлофикация –София може отново да обжалва решението на съда, като този път произнасянето ще е окончателно.