Мая Манолова
Мая Манолова / Омбудсман
„Върховният касационен съд се произнесе с решение, че потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост. Затова и той не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части. Постановеното решение на ВКС е несправедливо спрямо българските граждани. Смятам, че то е и необосновано, но в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме, така функционира демокрацията и правовата държава", това коментира националният омбудсман Мая Манолова в социалните мрежи.

Според нея, досега в спорове между потребители и топлофикационни дружества някои съдии приемаха нормите на Закона за енергетиката, според който доставката на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, е колективна услуга и не е необходимо подписване на индивидуален писмен договор между всяко семейство и съответната топлофикация.

Според други обаче при противоречие в два закона се прилага онзи от тях, който защитава в по-голяма степен потребителите, а в конкретния случай - текстът, който забранява доставката на топлинна енергия без поискване. 

„ВКС не е намерил противоречие между два закона – между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, но това не значи, че двата закона и по-специално Закона за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани. Институцията, която може да промени този закон, в интерес на избирателите си, е българското Народно събрание. 

Затова следващата стъпка, която ще предприема е да изготвя препоръки до Министерския съвет, персонално до министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и до Народното събрание за промяна на Закона за енергетиката, който не защитава гражданите от издевателствата на топлофикационните дружества", категорична е Манолова.