„Очакваме да се намери смел и почтен съдия, който да приложи точно закона и социалният министър да получи звучен шамар от българския съд за гаврата с пенсионерите.“ Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова преди първото от делата в София, които гражданската платформа заведе срещу ощетяващото преизчисление на пенсиите.

Министър Гьоков обясни за пенсиите след 1 юли

От Изправи се.БГ са завели над 100 дела в цялата страна срещу решението на НОИ и на социалното министерство да спестят по 30 млн. лв от българските пенсионери. Първи заседания по такива дела вече имаше и в Пловдив, Русе, Шумен, Хасково и Варна. Завеждането на множество отделни дела се налага, защото НОИ не са издали общ акт с указания за начина на преизчисление на пенсиите, който да бъде обжалван, а направо са направили преизчисление на всеки пенсионер.

Според Мая Манолова спечелването на едно от тези дела ще покаже порочното решение за преизчисляването на пенсиите и ще доведе до коригирането им за всички. Тя беше категорична, че волята на парламента е пенсиите да бъдат преизчислени с повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, като се вземат предвид абсолютно всички увеличения, индексации, преизчисления на пенсиите правени във времето независимо от начина, по който са направени. По думите ѝ невключването на увеличенията на пенсиите през 2017, 2018 и 2019 г., защото не са по швейцарското правило е брутално погазване на точния смисъл на закона и така ощетява всички български пенсионери с по 20 лв. - 30 лв. - 50 лв.

НОИ преизчислява служебно пенсиите на 340 000 работещи пенсионери

Сега се канят да увеличат пенсиите с нищожните 6%, при положение, че инфлацията е двуцифрено число, а за стоките от първа необходимост ситуацията е извън контрол и поскъпването е над 30%.

Г-жа Соня Тачева е ощетена с 27 лв. на месец от невключването в размера на пенсията ѝ на увеличенията през 2017, 2018 и 2019 г.

Г-жа Тачева, чието дело бе днес в Административен съд София – град, заяви, че пенсията ѝ е 413 лв. и в началото на годината доходите на нея и на съпругът ѝ са намалели с 55-60 лв., колкото са лекарствата на съпруга ѝ на месец. Тя сподели, че за нея е унизително да се молят за такива дребни суми, когато са работили цял живот за България.