Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ)
Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Майката на пребитото тригодишно дете се прибра у дома днес, но все още не е видяла сина си. В момента в нейно присъствие дознатели и служители на различни служби извършват оглед в апартамента, в който се е разиграла трагедията.

Малкият Христо бе настанен в болница снощи в тежко състояние след жесток побой, дело на двама младежи, които се грижели за него срещу заплащане.

„Искам само да видя детето си”, промълви пред дома си Невена Велинска, която е в силен шок от случилото се. Тя е отпътувала за България незабавно, след като е научила ужасяващата новина.

Жесток побой над 3-годишно дете от младежи в София

Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ)
netinfo

Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ)
netinfo

Двамата 18-годишни младежи са започнали да се грижат за момченцето на 26 юни. Оттогава никой не е виждал Христо на детската площадка пред блока му в столичния квартал „Зона Б-19”.

Преди няколко дни Невена звъняла от Скандинавия на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето не й вдигат телефона. Те са отишли в апартамента, но всичко е изглеждало наред и детето не е изглеждало малтретирано. После то е разговаряло периодично с майка си чрез социални мрежи като Viber и Skype.

Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ)
netinfo

Съседите на Невена разказват, че тя е била много грижовна самотна майка и детето й винаги е било гледано добре, докато я няма. Описват го като изключително кротко и лъчезарно дете. Никога досега не е имало проблеми, докато майка му си е изхранвала прехраната, свирейки по кораби в скандинавските държави. Тя също така е предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и др.

Пребитото 3-годишно дете все още е с опасност за живота

Софийска градска прокуратура вече започна разследване за опит за убийство на тригодишния Христо. Двете момчета, които са се грижили за него, ще бъдат привлечени като обвиняеми за опит за убийство на малолетно лице и ще бъдат задържани от прокурор за срок до 72 часа.

Майката на пребитото от тийнейджъри дете се прибра в София (СНИМКИ)
netinfo

Сигнал за жестокото насилие получен и в отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане”-Възраждане, чрез Националната телефонна линия за деца. Досега не е постъпвал сигнал за насилие в семейството и жената не се е обръщала за съдействие към социалните служби.

Ангажираните дирекции „Социално подпомагане” са готови с варианти относно мерки за закрила, предвидени от закона. Към тях ще се пристъпи след изписване на детето и след обсъждане с майката.

Тази нощ момченцето беше оперирано по спешност, в момента е настанен в реанимация. Състоянието му остава изключително тежко, съобщават лекарите. Детето има голям мозъчен хематом, контузия и компресия на мозъка. По долните и горните крайници, както и в областта на шията и главата, също има хематоми.

Източник: БГНЕС