Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
„Благодаря на хората, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвестта им“. Това заяви в първите си думи след края на изборния ден подкрепеният от БСП кандидат за кмет на столицата Мая Манолова.

Йорданка Фандъкова: Хората очакват работа, но и промяна (ВИДЕО)

По първоначални данни тя губи на втори тур битката за София, отстъпвайки пред опонента си от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Манолова отказа да коментира изборните резултати с аргумента, че според паралелното преброяване на гласовете, извършвано от нейния щаб, разликата между двете е под 3%.

ГЕРБ не даде София: Фандъкова кмет за четвърти път (ГРАФИКИ)

Дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечества кампания. В нито един момент не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на лъжата с лъжа и на агресията с агресия“, каза Манолова и продължи: „Подкрепата на хората за мен бяха по-важни от манипулациите и черната кампания“.

Гуцанов иска оставката на Нинова и ръководството на БСП

„Не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Не съм страхлив човек и вие го знаете. Страхът ми най-ясно се изразява в думите на един от кандидатите за районни кметове, който днес по обяд ми каза: „Нищо не мога да направя, пред мен купуват гласове“, заяви още Манолова. Тя отново обвини управляващите в „безобразно и безнаказано“ търгуване на гласове и „силово склоняване на хората“ да гласуват.

Карадайъ: Политическите реалности в България вече не са същите, отиваме при президента

„Властта няма страх от закона и няма срам от хората. Гражданите гласуваха протестно именно заради това“, продължи Манолова. Според нея с кандидатурата си тя е постигнала няколко важни неща. „Първо – спечелиха гражданите. За първи път от 14 години в София имаше балотаж. Гражданите поискаха истински дебат за развитието на столицата. Изговориха се истинските проблеми. Хората повярваха, че промяната е възможна“, смята Манолова. Тя бе категорична, че с резултатите от изборите София е показала желание да се обедини, както и пътя, по който може да бъде „демонтиран моделът на едноличната власт“.