Понеделник ще е с летни температури преди очакваното от вторник захлаждане
Понеделник ще е с летни температури преди очакваното от вторник захлаждане / IStock
През следващото денонощие преносът на топъл въздух от юг ще продължи и ще остане топло за началото на октомври, с максимални температури между 29° и 34°.

Най-горещо - 34 градуса, ще е в Русе и Велико Търново, 33 градуса ще е в Пловдив, Силистра, Плевен и Ямбол, 32 - в Шумен и Кърджали, в София ще е 30 градуса, в Бургас - 27, във Варна - 26.

Облачността ще бъде разкъсана, средна и висока. Ще духа слаб, до умерен, на места северно от планините и по долината на Струма - временно силен юг-югоизточен вятър.

Минималните температури ще бъдат между 13° и 18°, на отделни места в източната част на Дунавската равнина и по северното крайбрежие на морето - до 20°-22°.

Над Черноморието ще бъде слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха - между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има разкъсана средна и висока облачност, по-значителна - след обяд, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще продължи да духа селен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 18°.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха екстремален индекс за пожароопасност в сила за територии от 9 области в страната за 5 октомври.

Той важи за райони от областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен и Добрич.