Лексотан, диазепам и нифедипин са открити в кръвта на отровените деца
Лексотан, диазепам и нифедипин са открити в кръвта на отровените деца / снимкa: Sofia Photo Agency

18 деца от 11-та Целодневна детска градина в столичния кв. Лозенец са постъпили вчера около 20 ч. в токсикологичния кабинет на „Пирогов” със симптоми на токсикологично отравяне, съобщиха от лечебното заведение.

Две от децата вече са изписани от токсилогията на "Пирогов". Останалите 12 също са добре, но вероятно ще се приберат у дома в петък. Всичките са били натровени с нефидипин, диазепам и лексотан.

Децата на възраст между 4 и 5 години, са настанени в отделението по токсикология. След изследване е установено, че в кръвта им има следи от лекарствени средства. Те са под наблюдение, няма опасност за живота им.
Ето какво каза за състоянието на децата пред Дарик по-рано през деня пресаташето на „Пирогов” Пенка Кочева.


„14 от децата са приети на лечение в Детско токсикологично отделение. Извършеният експресен химико-токсикологичен анализ установява наличие на лекарствени средства – нифедипин, лексотан и диазепам. Състоянието им значително се подобрява. Опасност за живота на децата няма. Родителите са успокоени. През цялото време е поддържана връзка с Министерството на здравеопазването. Причината за инцидента се изяснява от съответните компетентни органи”.

Вчера следобед децата са почувствали отпадналост и сънливост, заяви за Дарик директорът на детската градина Богдана Иванова. След прибирането им по домовете Иванова е сигнализирала на родителите и е препоръчала контролен преглед. Ето какво още каза директорката на 11 ЦДГ пред Дарик:

„Децата, които са в „Пирогов, са в добро състояние. Оттам казаха, че децата са стабилни”.

Вече имате ли информация ще има ли други усложнения, не може да не сте разговаряли с лекарите?

Лекарите казаха засега – не, но това е информацията ми от 07.00 часа сутринта. Засега нямам друга информация.

Пострадалите деца са от втора възрастова група между 4 и 5-годишни. Стабилизирането им потвърди за Дарик и Лора Заркова от дирекция „Култура и образование” към Столична община, която е останала през нощта в детската градина.

„От снощи съм тук до 3 ч през нощта. Сутринта минах с г-жа Фандъкова, заместник-кмет на общината, през „Пирогов”, за да се информираме за състоянието на децата. Стабилизирано е, 14 дечица са там, каза за Дарик Лора Заркова.

Ако полицията докаже вина на служителите на детската градина, ще си понесем отговорността, заяви Богдана Иванова. Тя категорично отрича натравянето да е било умишлено. От Столична дирекция „Полиция” уточниха, че през изминалата нощ криминалисти са разпитали целия персонал на детската градина, както и родителите на децата.

Според информация на Дарик се работи по три версии, не се изключва и възможността лекарствата да са донесени в градината от някое от децата или да са били на човек от персонала. От полицията уточниха, че официалното становище ще излезе по-късно през деня.

Децата ще останат в „Пирогов” до утре, каза Иванова и обясни, че и другите 9 деца от групата на пострадалите ще бъдат прегледани, ако родителите им се съгласят.