Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК за догодина
Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК за догодина / БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз (БЛС) иска бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година да бъде увеличен с 235 млн. лева. Това каза пред БТА председателят на организацията д-р Венцислав Грозев.

"Получихме информация, че са необходими 85 млн. лева за допълнителни плащания и затова вероятно ще поискаме 235 млн. лв. бюджет на НЗОК за 2017 г., а не както досега настоявахме за 220 млн. лева. Предлагаме увеличение на средствата за всички здравноосигурителни плащания. Акцентираме върху увеличението на средствата за извънболнична медицинска помощ заради нейната значимост", заяви Грозев.

"Икономиите, реализирани от здравната каса в настоящия момент, се дължат на факта, че преразпределението им става в края на месеца и лекарите нямат време да ги усвоят. Личното ми мнение е, че в края на годината ще се види, че няма икономии. Това е скритата истина - не защото направленията са достатъчни, а защото се дават в последния момент на лекарите", коментира още той.

"Ако се вземе предвид само тази икономия, тя може да бъде предпоставка да се окаже, че бюджетът на НЗОК може да бъде свит, което не отговаря на действителността", поясни Грозев.

Съсловната организация предлага държавата да поеме финансирането на лечението на редките болести със средства от националния бюджет, а не със средства от бюджета на Касата.

"Считаме, че резервът на НЗОК би могъл да бъде увеличен с тези 90 млн. лева, които Касата дава за лечението на редките болести. Искаме финансирането на лечението на редките болести да се осигури от националния бюджет. Не искаме по никакъв начин да неглижираме пациентите с редки болести. Те са малко в страната ни, но лечението им е изключително скъпо и смятаме, че държавата трябва да го осигури от държавния бюджет", заяви още председателят на лекарския съюз.

Източник: БТА