/ iStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки във връзка с ограничаването на заразата с Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи пред БНТ Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията. Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но най-важното в борбата със заболяването са мерките за биосигурност, категорична е Митева.

"БАБХ от вчера предприема нови мерки - влизане на ежедневен официален контрол в свинекомплексите на територията на цялата страна, като целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС. Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кланиците ще бъде наложена дезинфекция", допълни Митева.

БАБХ въвежда засилени мерки заради Африканска чума по свинете

По нейните думи отглеждането на животни без мерки за биосигурност е абсолютно неприемливо и е риск.

Представителката на БАБХ заяви категорично, че се предвижда промяна в законодателството, която ще окаже какви мерки трябва да бъдат предприемани в личните стопанства тип заден двор. Компенсацията на животни също се изпълнява спрямо законодателството.
За Африканската чума по свинете няма ваксина, няма лечение и единственото в борбата с това заболяване, са мерките за биосигурност.

България и Румъния са двете огнища с домашни животни от началото на годината - у нас те са 5, а в съседната ни страна са 25, допълни Митева.
БНТ