Лекари: Масова психоза цари сред бъдещите майки
Лекари: Масова психоза цари сред бъдещите майки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
1 част - Пресконференция на БЛС и мениджъри на болници за лекарските грешки
47708
1 част - Пресконференция на БЛС и мениджъри на болници за лекарските грешки
2 част - Пресконференция на БЛС и мениджъри на болници за лекарските грешки
  • 1 част - Пресконференция на БЛС и мениджъри на болници за лекарските грешки
  • 2 част - Пресконференция на БЛС и мениджъри на болници за лекарските грешки

През 2011 година има 16 000 прокурорски проверки на болниците в страната, от които едва 104 са преминали в досъдебно производство. Това съобщи директорът на ВМА генерал Стоян Тонев на пресконференция, дадена от Българския лекарски съюз (БЛС) и мениджъри на големи болници в столицата на тема лекарските грешки. За последните две години има влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права, допълниха от съсловната организация. Нейният председател д-р Цветан Райчинов съобщи, че родилки отказват да им бъдат направени определени манипулации, заради последните смъртни случаи. Според лекарите сред бъдещите майки цари масова психоза.

При най-малкото усложнение родилки от цялата страна биват привеждани за лечение в големите столични болници, съобщи проф. Тодор Чернев от Майчин дом: „Не знаете колко много са уплашени бременните, на които им предстои раждане. Всекидневно идват при мен треперещи жени, които трябва да родят до края на годината или до няколко месеца. Това е психоза, която не трябва да се допуска, това се отразява върху развитието на плода, върху работата на акушер-гинеколозите в цялата страна".

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов: „До момента вече знам за три жени, които прочели как е интубирана грешно бременна и отказват да се оперират и да им бъде приложена упойка и те ще си умрат просто защото няма да бъдат лекувани по тяхно желание".

Според ген. Тонев много повече хора умират в България заради липсата на добра медицинска апаратура, отколкото заради лекарски грешки: „Вижте с какви инструменти се оперира, с какви анестезиологични апарати, има цели райони, в които няма рентгенови апарати. Това е страшното".

Във връзка с призива на премиера Бойко Борисов лекарите да си направят курбан, председателят на етичната комисия проф. Милан Миланов го призова да отиде в „Пирогов" и да види колко некролози на лекари има на входа: „Такъв курбан даваме! Да дойде да види некролозите на вратата на „Пирогов".

Водещи лекари в страната призоваха да не се съобщава за лекарски грешки, преди те да бъдат доказани.

В прикачените файлове може да чуете цялата пресконференция