Лазар Груев: Бонуси трябва да се получават при ясни правила
Лазар Груев: Бонуси трябва да се получават при ясни правила / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лазар Груев: Бонуси трябва да се получават при ясни правила
50859
Лазар Груев: Бонуси трябва да се получават при ясни правила
  • Лазар Груев: Бонуси трябва да се получават при ясни правила

Много добра оценка за работата на Окръжен съд в Пловдив даде председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той присъства на годишния отчет на Окръжния съд и на районните съдилища в Пловдив, Асеновград, Карлово и Първомай.

В Пловдив проф. Груев коментира актуалната тема за бонусите. Според него такива трябва да се получават при ясни и регламентирани правила в пълна прозрачност за обществото. По думите му проблемът не в бонусите, а в това „да отсеем зърното от плявата”. „Тези, които наистина работят и заслужават, трябва да бъдат възнаградени. Друг е въпросът в какви размери, кой да ги определя и най-вече трябва да е прозрачно за обществото”, коментира Груев.

Той подчерта, че в съдебната система бонусите се определят с решение на Висшия съдебен съвет в съвсем други размери и хората не могат да работят нищо друго освен професията си. „От истеричното поднасяне на темата трябва да минем към разумния й прочит”, посочи още Груев. Председателят на Върховния касационен съд бе категоричен, че който заслужава да получи бонуси, трябва да ги получи по ясни правила и прозрачен регламент.

В Пловдив проф. Груев коментира и случая с изнесените лични данни и прочетени ЕГН-та на журналисти в съдебна зала. По думите му, личните данни трябва да се пазят не само на журналисти, но и на другите граждани. Предстои Етичната комисия, която е сезирана по случая да се произнесе. „Трябва да се спазва реда, ако някой е сгрешил, то има прошка, има и извинение”, допълни той.