Л. Еленков: Поне 800 нови служители на терен са нужни в пожарната
Л. Еленков: Поне 800 нови служители на терен са нужни в пожарната / снимка: БГНЕС, архив
Л. Еленков: Поне 800 нови служители на терен са нужни в пожарната
77879
Л. Еленков: Поне 800 нови служители на терен са нужни в пожарната
  • Л. Еленков: Поне 800 нови служители на терен са нужни в пожарната

Ако спасителните служби в страната бъдат редуцирани в няколко центъра, това ще затрудни и забави реакцията на екипите, коментира в ефира на Дарик председателят на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Любомир Еленков.

Той уточни, че няма официална информация какви са намеренията на МВР за преструктуриране на спасителните служби в рамките на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синдикатът не разполагал с подробности и за другата коментирана от вътрешния министър възможност - за съкращаване на пожарни служби в по-малки населени места и пренасочване на служителите им към по-големи.

Любомир Еленков декларира категорично несъгласието на синдиката с планираното съкращаване на незаетите бройки в пожарната, което е повод и за утрешния протест на огнеборци и спасители:

„Този щаб ни е необходим и на тези вакантни длъжности ние очаквахме да се назначат пожарникари, които да запълнят огромния вакуум, който съществува в нашата служба. Общата численост на нашата структура е 8847 човека. На терен са около 4200 човека. Тази бройка е изключително недостатъчна в около 50% от нашите териториални служби пожарникарите да бъдат в екип от водач на автомобил и само един пожарникар", коментира Еленков.

По думите му в кризисна ситуация един човек е в невъзможност да извърши каквато и да било дейност: „При влизането си в една горяща къща той застрашава себе си, а не може да окаже и необходимата помощ на бедстващите".

Любомир Еленков каза, че министърът му е обещал 250 човека: „От нашата структура в рамките на една година напускат около същия състав служители. Има интерес към нашата професия, но липсата на финансови средства и от там необявяването на конкурси за вакантните места и то това е в продължение на доста години, ни доведе до това състояние".

По думите му минимумът на един екип, за да може да извърши някаква дейност, е двама пожарникари и един шофьор на специалния автомобил: „800 нови служители, които да влязат в редиците на пожарната. Не виждам нищо, с което ние да сме нарушили закона, за това, че членуваме в КНСБ. Ние сме диалогичен синдикат. Винаги сме разчитали на това нещата да се решават на масата, но виждайки, че това не е възможно, стигнахме до този момент да изразим своето недоволство чрез протест".