Квесторите без мобилни телефони на матурите
Квесторите без мобилни телефони на матурите / Дарик архив
Квесторите без мобилни телефони на матурите
86275
Квесторите без мобилни телефони на матурите
Квесторите без мобилни телефони на матурите
  • Квесторите без мобилни телефони на матурите
  • Квесторите без мобилни телефони на матурите

Квесторите на държавните зрелостни изпити за първи път ще са без мобилни телефони по време на матурата.

Това съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му част от мерките за справяне с преписването на зрелостниците ще бъде директорите да прибират всякакви видове мобилна техника на хората, които ще следят учениците.

Стаматов намекна, че до датите за провеждането на матурите е възможно и повечето камери за видеонаблюдение в училищата да записват и звук.

По думите на Диян Стаматов по-сериозни мерки срещу преписвачи тази година ще има. Те ще бъдат насочени както към учениците, така и към учителите. Стаматов сподели, че очаква и тази година да има опити за купуване и продаване на матури, но изтъргуваните отговори според него са лъжа, която няма нищо общо с реалните варианти за отговори на изпита.

Теодосий Теодосиев: В България матурите са зона на организираната престъпност

„За първи път директорите на училищата ще съберат всички мобилни телефони и всички джаджи на квесторите преди започването на държавните зрелостни изпити", поясни Стаматов.

На матурите миналата година са били заловени около 100 преписвачи. Над 12 хиляди квестори, включително и по един представител на Министерство на образованието във всяко училище ще следят за честното провеждане на изпитите. Камерите за видеонаблюдение също ще работят, каза Диян Стаматов.

Просветното министерство изготви карта за сигурността в училищата

„Настоящите видеокамери не записват звук, но това не означава, че до изпитите това няма да бъде факт", уточни той.

Малко над 52 хиляди ученици ще се явят на матурата по Български език и литература на 18-ти май. 52 990 ще се явят на втората матура на 20 май, която е по избор между 13 предмета. Резултатите от Държавните зрелостни изпити ще станат ясни до 10 юни, обясни още заместник-министър Стаматов.