Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното от неговите представители
Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното от неговите представители / снимка: БГНЕС
Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното от неговите представители
78571
Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното от неговите представители
  • Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното от неговите представители

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че България има нужда от поемането на отговорност, а там където Реформаторският блок има власт, той отговаря за резултатите от работата на своите представители. В интервю за Дарик тя отказа да отговаря директно на обвиненията на Георги Първанов, че реформаторите преяждат с власт по почина на ДПС, както и на думите на Атанас Атанасов, препратил тази сутрин въпросите за кадруването на реформаторите към нея самата и към Божидар Лукарски.

„Когато си за една политическа позиция и казваш, че поемаш тази политическа позиция и препоръчването на човек за нея, това означава, че носиш абсолютна отговорност за резултатите от неговия труд. Там, където има власт РБ, той отговаря за резултатите и носи отговорност за политиката, които негови представители упражняват", коментира Кунева по кадровата политика.

За КЗП: Нормално е на политически постове да има политически лица

Тя поясни, че назначеният нов председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов Йотов ще представи публично концепция за работата си, като подчерта, че тази мандатна длъжност не налагала конкурс, а кандидатурата била съгласувана в блока.

„Нормално е на политически постове да има политически лица, които да провеждат политика. Също така е нормално политиците от РБ в парламента и извън него да искат да упражнят контрол върху това как се справя всеки един, който е получил подкрепа от блока - този контрол става с концепция, срокове и отчитане", коментира Меглена Кунева.

Съдебната реформа не е зациклила, осигурена била широка подкрепа

Съдебната реформа не е зациклила, заяви още в ефира на Дарик Кунева, допълвайки, че са били нужни дискусии и осигуряването на широка подкрепа за актуализираната стратегия, която сега давала възможност на закона за съдебната власт да стъпи върху постигнатия консенсус.

„Да се надяваме, че това време по някакъв начин е спестено от следващите крачки. Министърът на правосъдието ще внесе закона за съдебната власт до края на този месец - дано времето, което вложихме в убеждаване, да ни се изплати и да има по-бърза реакция при работата по закона в Народното събрание", каза още тя.

Вицепремиерът посочи, че е за единен орган, който да събере правомощията за противодействие на корупцията - за него щял да е нужен и нов закон. „Това натрупване на орган върху орган, един след друг без яснота на функциите засилва хаоса и те не са ефективни", призна Кунева. Тя не смята, че трябва да се изхвърли потенциала да се анализира корупцията през системата, която БОРКОР има - за да работи просто трябвало тя да бъде направена в мрежа с останалите институции.

Гоним резултати и без независима антикорупционна прокуратура

Иначе Меглена Кунева беше категорична, че ако можем да постигнем резултати и без независима антикорупционна прокуратура като тази в Румъния, не трябва да отлагаме конкретните действия с оправданието, че са нужни конституционни промени. „На 15 юни ще стане ясно дали България може да се надява на отпадане на поне една граница по отношение на Шенгенското пространство. Нямаме никакво време за губене - трябва да имаме резултат", аргументира се вицепремиерът.

По думите й, ако България може да постигне този резултат „с много бързи и ясни действия в сътрудничество на ДАНС, МВР и прокуратурата - чрез такива специализирани звена, които са предложени и които всъщност били много близко до това, което върши специализираната прокуратура в Румъния, трябва да го направи".

Ако след това има празнота в правото и правоприлагането, която да налага промяна в Конституцията и около това се постигне обществено съгласие нека да говорим. Но да отлагаме и да се извиняваме с това, че няма промяна в Конституцията, нямаме ВНС - просто не може да губим времето на страната с това, допълни вицепремиерът.

Чуйте целия разговор