Тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пред медии в парламента.

"Нека да го кажа така – доволен съм от срещите с външния ви министър, с премиера и президента. България е направила много за европейската интеграция, направила е много за бежанците от Украйна. Колкото за военнотехническата помощ – взимам предвид вътрешнополитическата ситуация в България, оставям това решение на българското правителство", заяви той.

И уточни отново: "Но искам да повтаря – тези, които се колебаят и говорят срещу подпомагането на Украйна с оръжие срещу Русия – те подкрепят де факто руската агресия и убиването на нашите съграждани".

„До тогава, когато има решение, ние ще се борим с това, което имаме“, завърши Кулеба.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по-рано бе на среща с депутатите от парламентарната комисия по външна политика.

Кулеба парламент
БТА

Преди това украинският първи дипломат се срещна с председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Генчовска: Премиерът Петков и Кулеба са обсъждали военната помощ за Украйна


На разговорите в Народното събрание присъстват министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова от "Продължаваме Промяната" приветства украинския гост в българския парламент.

"Всичко, което се случва във вашата родина вълнува сериозно и постоянно всички нас тук - българският парламент, българската държава, но най-вече българското общество", заяви тя.

Кулеба парламент
БТА


ДБ иска да се ускори разглеждането на въпроса за военната помощ за Украйна

"Това е така не само заради здравите исторически, културни, религиозни връзки между нашите народи, не само, защото сте наш съсед и защото стотици хиляди българи наричат Украйна свой дом, не само, защото това грубо нарушение на вашата сигурност има отражение и върху тази на България, а заради непредизвиканата, незаслужена и брутална агресия, която беше проявена срещу суверенна и независима Украйна, срещу мира и живота на невинни украински граждани, посочи тя. Това разтърси българското общество точно толкова, колкото разтърси и цяла Европа, а и света, коментира председателят на външната комисия в началото на срещата", което беше открито за медиите.


 

 

 

БТА