/ БГНЕС
Темата за военно-техническата помощ за Украйна е изключително важна за България, за нейното геополитическо позициониране, но и за подпомагането на украинския народ. Това коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Атанас Славов, заместник-председател на ПГ "Демократична България" и член на комисията по отбрана.

Костадин Костадинов: България изнася огромно количество оръжие за Украйна

В началото на днешното пленарно заседание той призова проектът за решение да бъде разгледан възможно най-скоро, след като за втора поредна седмица парламентарната комисията по външна политика не включва точката в дневния си ред.

“Миналата седмица комисията по външна политика на практика не го разгледа, проектът беше изтеглен. И тази седмица комисията по външни работи няма да го разгледа. В същото време министърът на външните работи на Украйна е на тридневно изключително важно посещение в България”, заяви Славов.

Попитан дали темата за военна помощ е била повдигната при срещите на украинския външен министър Дмитро Кулеба с представителите на българската държава, депутатът каза: "Допускам, че една от темите на разговора с българските институции е и оказването на военна помощ, това е и логично предвид ситуацията в Украйна, предвид това, че България на практика е единствената, заедно с Унгария, която не е оказала военна помощ".

Радев към Кулеба: България се включи в санкционните режими, въпреки последствията за нас

На въпрос дали е възможно ДБ "да прецизирате решението си за участието си в коалицията" заради тази тема, Славов отговори: "Не мисля, че това ще има директен ефект върху коалицията, но ясно ще покаже как коалицията се справя с една кризисна ситуация".
БТА