КС е отменил 133 законови текста от началото на мандата на ГЕРБ
КС е отменил 133 законови текста от началото на мандата на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КС е отменил 133 законови текста от началото на мандата на ГЕРБ
58174
КС е отменил 133 законови текста от началото на мандата на ГЕРБ
  • КС е отменил 133 законови текста от началото на мандата на ГЕРБ

133 са вече законовите текстове, приети от началото на мандата на ГЕРБ, които са обявени за противоконституционни. Това обяви в интервю за Дарик заместник-председателят на правната комисия в Народното събрание Любен Корнезов. Бившият конституционен съдия беше категоричен, че не е имало договорки левицата да подкрепи кандидатурата на Венета Марковска, предложена за член на КС от независими депутати. Нейната номинация предизвика критични коментари от страна на Брюксел заради сигнал за конфликт на интереси.

Любен Корнезов не каза дали е подкрепил при гласуването Венета Марковска, но призна, че и той е получил сигнала срещу нея. „Не мога да кажа кой стои зад това лице - има три имена и подпис, но просто се питам защо този човек или тези хора, когато тя от дълги години е на ръководен пост, заместник-председател е на ВАС, досега мълчаха и сега хоп пускат един сигнал. Нали разбирате, че има нещо намирисващо в това", каза юристът.

Дали тези, които влизат в КС, са на нивото на напускащите?

В интервю за предаването „МеждУредие" Корнезов оцени високо качествата на двете неподкрепени в пленарна зала кандидатури - на Екатерина Михайлова и Татяна Върбанова, но не си позволи директни критики към Анастас Анастасов и Венета Марковска. Само подчерта, че кадрите решават всичко. „Четири човека от КС напускат - това са изключително високо ерудирани хора, трима са професори. Дали тези сега, които отиват - на какво ниво отиват, дали могат да се докоснат до тези, които излизат?!? Кадрите решават всичко, бе хора", коментира емоционално юристът.

Запитан дали вижда тенденция по време на управлението на ГЕРБ юридически кадри, възпитаници на Академията на МВР да заемат все повече висши постове в съдебната система, Корнезов посочи, че медиите прекаляват в търсенето на подобна тенденция. „Ако говорим за Анастас Анастасов е едно, ако говорим за общия знаменател, е друго", допълни юристът. По думите на Корнезов Анастасов е „правоспособен юрист, правораздавал е като съдия, но не бил само той - имало много възлови места, заети от съдии и прокурори, завършили школата на МВР".

Корнезов: Какви кадри ще правим сега във Видин?

По повод качеството на юридическото образование Любен Корнезов посочи, че е имало период с „14 юридически факултета в малка България". „Нивото в някои факултети е ужасно - неграмотна работа! Успях да сваля четири факултета, но те пак изникнаха. В Монтана аз го закрих факултета, а пък сега чувам, че във Видин щели да откриват факултет. Абе, чакайте бе хора - Видин, Видин, ама какви кадри ще правим там?!? Раздаваме дипломи!", емоционално репликира юристът от левицата.

За пореден път Любен Корнезов обяви, че управляващите са рекордьор по отменени като противоречащи на Конституцията законови разпоредби. „За тези 3 години - откакто е ГЕРБ, 133 текста от закони са обявени за противоконституционни. Такова чудо не е имало досега!", каза Корнезов. Той напомни, че само преди дни КС е отменил шест текста от Закона за отнемане на незаконното имущество, както и разпоредби в закона за БТА.

„Законодателството е висш юридически пилотаж - то не е с брадва или с тесла да правиш закони", заяви Корнезов.

Дългогодишният съдия коментира, че според него едва ли някоя европейска институция ще си позволи упрек към Конституционния съд, защото според родната правна система този съд не е в рамките на съдебната власт. „Няма и не съм срещал упрек, от която и да е международна институция, включително и европейски спрямо КС", посочи Любен Корнезов.

След окончателното приемане на данък „лихва" ще решат дали да го атакуват в КС

Едва след окончателното приемане на законовите текстове за т.нар. данък „лихва" Любен Корнезов ще обяви дали вижда основание текстовете да бъдат атакувани пред Конституционния съд. „Сега ГЕРБ и Дянков започват да дават малко заден, бих казал едно законодателно и политическо „па де дьо" да играят - да не са детските влогове и т.н. Нека да видим окончателните текстове и тогава ще кажа дали можем да го атакуваме", допълни той.

„Това е на ръба на Конституцията", каза само Корнезов, който допълни, че принципно е категорично против т.нар. данък „лихва". „Това не е в традициите на България. Никога и никой не си е позволил да слага данък върху лихвите на влоговете - българинът е спестовен, той събира бели пари за черни дни, отделил си за погребението, че и погребенията станаха скъпи. Може да е 1 лев, 2 лева - нямаш право да взимаш от хората последната им надежда!", каза заместник-председателят на парламентарната правна комисия.