Костов обвини в предателство ЕНП
Костов обвини в предателство ЕНП / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Лидерът на ДСБ в оставка Иван Костов призна, че след загубата на евроизборите партията е изпаднала в криза на доверието. Костов пое цялата отговорност за ситуацията в партията пред Четвъртото отчетно-изборно събрание на ДСБ. Очаква се събранието да преизбере Иван Костов на поста.

Според Иван Костов изборните загуби на партията се дължат на насочването на кампанията единствено към определените като верни на ДСБ избиратели, разчитане на служебен успех от ниска избирателна активност. Звучим демонирано и неясно, кампаниите ни бяха безлични, призна Костов.

Той обвини Европейската на родна партия (EНП) в предателство. „Демократи за силна България” не получиха никаква подкрепа на президентските избори и символична подкрепа за евровота. Подкрепата получи партията на столичния кмет, отбеляза Костов. За европейските политици печеленето на ченгетата и комунистите се оказа по-ценно от подкрепата демократите, посочи Костов. Той определи като признак на сектантство липсата на търпимост към различното мнение в партията. В същото време обаче за него било непоносимо, че ДСБ няма ясна своя вътрешна алтернатива.

За мен е абсурдно да ставам обект на безскептично приемане и да ме виждат като несменяем лидер, добави той. Виждам отговорността си като председател на ДСБ да поема цялата вина за грешките, довели до криза. Гредата в моето око ми пречи да посоча сламките в очите на останалите, добави той.

За изборите наесен Костов посочи като основна задача за партията да спечели максимален брой представители в местната власт. Възможни партньори за тъмносините на този вот за него са партиите от десницата. По думите му не трябва да се подкрепят кандидати на ГЕРБ и „Атака”, защото тези партии били фалшива алтернатива на БСП. Ако подкрепеният от нас кандидат в София отиде на балотаж, той ще спечели изборите в столицата, прогнозира лидерът на тъмносините.