Костов: България вече не може да разчита на редакциите на Фратини
Костов: България вече не може да разчита на редакциите на Фратини / БГНЕС
Докладът на Европейската комисия за България през юни ще бъде остро негативен по отношение на вътрешният ред и сигурност. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по време на лекцията си „Европейски дефицити на България” пред студенти на Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. България вече не може да разчита на редакциите на еврокомисаря Франко Фратини, който заради топлите си връзки с бившия вътрешен министър Румен Петков лично смекчи критиките в предишния доклад, каза Костов. Той прогнозира, че новият еврокомисар няма да посмее да влияе на мнението на експертите, които няма как да не отразят шумните, но безрезултатни съдебни процеси и корупционните скандали в МВР.

Костов заяви, че и новото професионално и политическо ръководство на МВР не може да дефинира противника. Лидерът на ДСБ приведе като пример заявката на новия главен секретар на МВР за борба с битовата престъпност, но подчерта, че още по-обезсърчаваща е декларацията на министър Михаил Миков, че в България няма мафия. Ако не се гледа обективно на реалностите, няма да има и възможност за справяне с организираната престъпност, каза Костов.

Лидерът на ДСБ прогнозира засилване на натиска на ЕС и посочи като знаци за това спирането на парите по различни програми през седмица-две. Според него нито това, нито налагането на санкции след очаквания негативен доклад ще дисциплинира управляващите. За тях европейските пари са се превърнали в излишна цел, защото те разполагат с огромен бюджетен излишък, каза Костов пред студентите.

Той не се въздържа отново да атакува медиите като изведе “олигархичния контрол над журналистиката” като един от основните европейски дефицити на България. Според Костов повечето медии са с неясен произход на парите и с неясни собственици. Той дори заяви, че изданията на ВАЦ не са собственост на немския концерн и се позова на собствено разследване при опита му да съди директно собственика на българските издания.

Предшественикът на Иван Костов на премиерският пост Жан Виденов, който е преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, не присъства на лекцията, на която бяха много от колегите му.