Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че са провалили заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на борбата с корупцията, свикано от президента. Тя уточни, че премиерът е пристигнал с час и половина закъснение, ключови министри не са присъствали на заседанието, а други са си тръгнали твърде рано.  
 
„Бойко Борисов дойде с час и половина закъснение, ключови министри ги нямаше, ключови фигури и членове на КСНС си тръгнаха предварително, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение“, каза Нинова.

Провал на КСНС, президентът свиква нов на 17 октомври
 
Според нея тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин, бягат от отговорността за вземане на решения.
 
Нинова обясни, че правителството е представило своя законопроект, а тя самата е представила антикорупционния законопроект на БСП, проведена е дискусия и, когато се е стигнало до вземане на решение, кворумът се е разпаднал.
 
За нея това е знак за несъстоятелността на управляващите и на политическата класа да излъчи такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията.
 
„Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство или е имитация. В първия случай политиците имаме все още последен шанс да узреем за това и да го свършим, в другият случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, смята лидерът на БСП.

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно
 
Тя каза, че не е оптимист за намиране на допирни точки по отношение на законодателството.
 
„При дискусията останахме на различни мнения по две теми, като едната е дали антикорупционният орган трябва да има разследващи функции или трябва само да проверява декларации и да прави административни процедури и наказания“, обясни Нинова.
 
Според БСП без разследване, обвинителен акт и присъда няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Второто, което е останало недовършено, е кой да назначава антикорупционния орган.