Корабите под българско знаме са застрашени от задържане в чужди пристанища
Корабите под българско знаме са застрашени от задържане в чужди пристанища / снимка: БГНЕС, архив

След 1 август корабите, плаващи под българско знаме, са застрашени от задържане в чужди пристанища, каза във Варна председателят на моряшкия профсъюз Иван Велков на кръгла маса, посветена на предизвикателствата пред моряшката професия през 21-ви век. Той уточни, че на тази дата в сила влиза Морската трудова конвенция, която налага нови изисквания пред корабоплаването.

Според Велков проблемът е, че българското законодателство все още не е синхронизирано с международния документ, корабособствениците няма как да получат необходимите документи, а без тях чуждите портови власти имат право да задържат корабите, съобщи БТА.

След 1 август моряците вече ще имат право да сезират пристанищния контрол във всяка страна, ратифицирала Конвенцията, ако срещат някакви трудности на борда, допълни Велков. По думите му портовите власти ще имат право да проверяват, включително и трудовите договори на екипажите, и изплатените осигуровки. Ако има забавяне на заплатите, портовият контрол ще може да задържа кораба до отстраняване на нередностите.

Кръглата маса е част от честванията по случай Международния ден на моряка. Във Варна празникът се отбелязва официално за първи път. Довечера ще се състои голям концерт с участието на Тони Димитрова, по време на който с почетен знак на Общината ще бъдат отличени създателят на българското линейно корабоплаване капитан Коста Костов и корабният механик Петър Чернев.