Комисия разпредели над 1 млн. лева за щети от труса в Перник
Комисия разпредели над 1 млн. лева за щети от труса в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане разпредели 1 088 013 лева  за преодоляване на последиците от земетресението на община Перник. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Решението за отпускане на средствата от републиканския бюджет е взето днес,  по време на редовно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Председател на заседанието е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В работата на комисията участва и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който ръководи работата на оперативния щаб за анализ на проблемите по преодоляване на последиците от земетресението, и областният управител на област Перник.

На заседанието са представени резултатите от извършената проверка на 165 обекта в община Перник. Със заповед на кмета на общината те са обявени за частично или пълно премахване. Участниците в заседанието получиха информация за обработените до момента искания за възстановителна помощ, се посочва в съобщението.

За покриване на щетите от земетресението на община Перник се предоставят 919 946 лева, от които 333 520 лева за възстановяване сградата на 4-то СОУ „Св. Климент Охридски”-Перник. Решението за отпускане на средства за Професионалната гимназия по облекло и туризъм в града, се отлага за допълнителна технико-икономическа експертиза и преценка на целесъобразността за укрепване на сградата.

За възстановителна помощ на граждани се отпускат 411 142 лева, а за разплащане на разходите по оценка на щетите - 76 800 лева. Комисията е приела решение за изготвяне на информационен материал, със срок 31 август, в който да се разяснят правата на гражданите при получаването на възстановителна помощ и отстраняване на щетите от земетресението.