/ БГНЕС
Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес тримата бивши министри на отбраната Ангел Найденов, Аню Ангелов и Николай Ненчев.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови

"За мен най-нежеланият вариант е отказ от реализацията на проекта за придобиване на новия тип боен самолет, независимо от причините, които биха могли да бъдат изтъкнати. Според мен е критично важно да се завърши процедурата за избор и съответно за реализация на проекта за предоставяне на новия тип боен самолет", коментира Ангел Найденов.

Ангел Найденов
БГНЕС

Той посочи, че разговорите, които би следвало да бъдат проведени за финализиране на процедурата също ще отнемат достатъчно много време. Според него вторият вариант с негативен ефект е отлагането на процедурата за взимане на решение.

Президентът: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Преди него бившият военен министър Аню Ангелов подчерта, че това е една огромна стратегическа инвестиция за страната. Неговото лично мнение е, че не трябва да се бърза.

Аню Ангелов
БГНЕС

„Моето мнение е, че има други възможности, които би следвало да се изследват. Моето мнение е, че екипът, който сега работи, е стъпил на онова, което е работено преди това. Това е хубаво като приемственост, но в същото време имаме една съвършено нова обстановка”, каза той. Ангелов припомни, че преди границата е била 700 млн. лв., а сега е 1,5 млрд. лв. Аню Ангелов беше военен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Николай Ненчев
БГНЕС

Министърът на отбраната от втория кабинет на Борисов – Николай Ненчев също бе изслушан на заседанието на комисията. „Проектът е изключително чувствителен. Темата е чувствителна, обществото е особено чувствително”, каза той.
 
БГНЕС