/ iStock/Getty Images

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С предложението се закрива "Държавна петролна компания".

Предвижда се нейните функции да се поемат от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".  Проектът беше подкрепен от 11 души, нямаше гласували "против", а двама се въздържаха.

Закриват Държавната петролна компания


Направените анализи сочат, че съществуването на ДП ДПК е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, посочват в мотивите си от правителството, които са вносители.

Според правителството участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана, поради факта че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на ДП ДПК с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, допълват от МС.

Парламентът реши да строим държавни бензиностанции
 
С приемането на проекта се публикува предварителна информация за условията и количествата запаси, за които агенцията може да поеме задължение да съхранява за съответната централна структура за управление на запасите на други държави членки на Европейския съюз.


Държавната агенция провежда конкурсни процедури за избор на съхранители със складове, за съхраняване на запасите, когато нейните съдови вместимости не са достатъчни.