Със сигурност ще има санкция за НАП, тя няма да бъде малка. Това заяви пред NOVA председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.
 
По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”.

Започна одит на информационните системи на НАП

 
Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

Експерт: Държавата да помисли за външен одит на киберсигурността
 
„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни още шефът на комисията.
 
По думите му, не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата.

Кристиян Бойков, който бе обвинен за хакерската атака срещу НАП, с първо изявление (ВИДЕО)
 
Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник.
 
Той е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

Адвокат: Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение
nova.bg