Командосите трябва да борят терористи, не да вадят психясали хора от къщите им
Командосите трябва да борят терористи, не да вадят психясали хора от къщите им / снимка: БГНЕС, архив
Командосите трябва да борят терористи, не да вадят психясали хора от къщите им
71635
Командосите трябва да борят терористи, не да вадят психясали хора от къщите им
  • Командосите трябва да борят терористи, не да вадят психясали хора от къщите им

Специализираният отряд за борба с тероризма трябва да се стабилизира след акцията в Лясковец, да се промени програмата на поделението, като екипът да се готви основно за борба с терористи, а не да изважда пияници или леко психясали хора от къщите им. Това коментира в интервю за Дарик Арлин Антонов - бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш и.д. командир на баретите в началото на 90-те години.

Той не е изненадан от това, че никой от ръководството на МВР не поема отговорност за резултата от злополучната акция за задържането на психично болния Петко Петков на 14 март, при която загина командосът Емил Шарков, а други трима бяха тежко ранени. Защото по думите на Антонов и след други инциденти ставало така, а било въпрос на лично достойнство и чест да поемеш отговорност при подобна провалена акция.

„Вината е основно в ръководството на операцията. Тази акция и нейния провал, след като има убит и трима ранени, какво значи перфектна по документи… Не трябва да се изпълнява всяко нещо, което някой е разпоредил, като мисли, че е достигнал ювелирния си момент. Така беше и когато ги убиха в „Белите брези”, нищо не се е променило 25 години независимо от различните състави на управление на МВР”, коментира той.

„До този момент никой не говореше, че това елитно поделение не е в състояние да изпълни някаква бойна задача. Сега научаваме, че то не може да се бори с терористи. Какво правим сега? Армия нямаме, защото я направихме на две караулни групи, а сега като нямаме и МВР, какво правим. Кой държи националната сигурност. Кой е този, който може да гарантира, че една банда от 100 човека, въоръжени, дрогирани, ако влязат в един град, и вземат властта. Какво ще правим тогава, кой ще ходи да обърне обстановката”, заяви още Антонов. 

„Отрядът не трябва да се пипа. Хората са достатъчно изтерзани от неуспеха на акцията. Работят честно и съвестно. Новият командир е 20 години в поделението. Този човек е минал през всички неща, той е командир от пет месеца. Трябва да се даде възможност поделението да се стабилизира, да се отчетат грешките и всичко, което не е правено, в бързи в срокове да се препрограмира цялата им програма, да се отделят средства и да започне една сериозна тренировка. И трябва да се обърне внимание да се готвят основно за борба с терористи, а не да изваждат пияници от къщите или леко психясали хора, които имат малко по-друго  поведение от нормалното. Защото този Петко можеше да излезе без да прави толкова бели, и без да убие никой. Не си е свършило цяло районно работата. Какво са направили 100 полицаи - нищо съществено”,  заяви пред Дарик Антонов.