Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков / БГНЕС
Изграждането на тол системата в страната ще струва около 200 милиона лева. Това каза във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на откриването на нови сгради и ремонтирани съществуващи на ВиК-Варна.

Той уточни, че ако системата се изгражда от държавна компания, парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. По думите му средствата ще бъдат възстановявани на бюджета на базата на бъдещи постъпления и приходи от тол таксата. Той обясни, че в документацията за обществената поръчка заложеният срок за възстановяване на ресурса към бъдещия изпълнител е три години. Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години.


Държавата ще прави предприятие за въвеждане на тол системата

Министърът уточни, че това ще стане ясно с етапа на реализиране на самата компания. Той обясни, че от днес стартира създаването на държавна компания, която ще оперира тол системата. Той уточни, че поръчката не се прекратява и ако с нея се класира кандидат, ще се продължи по старата процедура.

Министърът каза още, че най-важното при тол системата е, че се въвежда справедлив модел. По думите му ангажиментът е в края на 2018 година да заработи тол системата. Срокът за внедряването на системата ще е седем месеца след създаването на държавната компания или след сключването на договор по обществената поръчка.

Тол системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 процента от нея, съобщи още министърът. Според него, магистралите и първо- и второкласните пътища трябва да бъдат обхванати на 100 процента от тол системата.

Министърът обясни, че при системата със сигурност ще има отделно таксуване за различните видове пътища. Той допълни, че ще се прояви гъвкавост при тол таксите и няма да бъдат налагани забрани за тежкотоварните автомобили да не се движат примерно в пиковите часове. По думите за движение в тези часове таксуването ще е по-скъпо. Той отново уточни, че тол системата се отнася само за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

Министърът каза още, че удачният вариант при тол системата е смесена система за таксуване. Това означава да се заплаща на база на изминато разстояние и на второ място - ще може да се предплаща маршрут.


Борисов: Ако тол системата не тръгне в понеделник, правим я държавна

Нанков съобщи, че в момента се оценява с одиторска компания пропуснатите ползи за държавата от забавянето и ще бъде заведено дело срещу една от фирмите, които са обжалвали поръчката, за пропуснати ползи. Той уточни, че отделно от това са сигнализирани прокуратурата и ДАНС за начина, по който е била входирана последната жалба.

Министърът коментира още, че довършването на ремонта на Аспарухов мост във Варна ще струва около 20 милиона лева. По думите му ангажиментът е през 2018 година ремонтът да бъде приключен. През есента ще стартира нов етап от реконструкцията на съоръжението. Министърът каза още, че след приключването на ремонта през 2018 година ще се мисли за още един мост.
БТА