Кокаиновият крал Ицо Брестнишкия лети за Милано с белезници
Кокаиновият крал Ицо Брестнишкия лети за Милано с белезници / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

До десет дни Христо Терзиев - Ицо Брестнишкия, който беше задържан при международната акция „Кокаинови крале”, ще излети със самолет за Милано. Представители на италианските съдебни власти ще дойдат в Пловдив, за да го приберат. Разноските ще бъдат за тяхна сметка.


Терзиев ще пътува с белезници, тъй като мярката му за неотклонение „задържане под стража” остава непроменена. Това се разбра днес в Окръжния съд в Пловдив, където беше разгледана европейската заповед за арест на Терзиев.

Самият той заяви в залата, че желае да бъде изпратен в Италия. Същото декларира и на предишното заседание в понеделник, когато заповедта беше разгледана по същество. От нея става ясно, че Ицо Брестнишкия е търсен от съда в Милано заради висящо дело от 2006 г. за трафик на един килограм кокаин. Терзиев твърди, че е невинен и няма нищо общо с никакви кокаинови афери. Ако получи присъда в Италия, ще е излежава у нас.

„От 10 януари 2006 г. допреди няколко месеца клиентът ми е посещавал многократно Италия по лични мотиви - туризъм и внос на автомобили, но се занимава предимно със селско стопанство. По време на ходенията си в Италия не е имал проблеми с властите там”, коментира адвокатът му Иван Радичев. По думите му Христо Терзиев има стара присъда от 1983 г. заради сделка с фалшива банкнота, но впоследствие е реабилитиран.

Други новини от Пловдив