/ БГНЕС
119 невзривени боеприпаса са унищожили модулните формирования на Сухопътни войски от началото на тази година, съобщи за Дарик полк. Венелин Георгиев - началник сектор "Подготовка на инженерните формирования". Сред обезвредените боеприпаси са артилерийски снаряди, танкови и противотанкови снаряди, ръчни гранати, противотанкови и протво пехотни мини, авиобомба и други.

Освен при изкопни работи по пътища, в населени места и частни дворове, често боеприпаси се откриват в пунктове за цветни метали, мазета, тавани, сметища. Има и случаи на открити боеприпаси  в двор на училище, на детска площадка и стадион. За да бъдат избегнати инциденти, при намиране на бойни материали и вещества гражданите трябва незабавно да се обадят на тел. 112, да не пипат откритите предмети и да изчакат да дойдат специалисти, които ще ги обезвредят или транспортират за обезвреждане. Освен модулните формирования на Сухопътни войски, боеприпаси обезвреждат също формирования на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Националния военен университет. 

Отстраниха шефа на полицията в Силистра заради инцидента с деца при демонстрация

Освен модулните формирования на Сухопътни войски, боеприпаси обезвреждат също формирования на Военно въздушните сили, Военноморските сили и Националния военен университет. През 2017 година екипите само на Сухопътни войски са обезвредили 854 боеприпаса, а през 2018 - та 400, обясни полк. Георгиев.
 „От началото на тази година до момента нашите формирования са действали 28 пъти и са унищожени 120 боеприпаса. Открива се широка гама различни по вид и калибър боеприпаси като започнете от такива, използвани още от Руско-турската война, от Първата и Втората световни войни и се премине през всички образци боеприпаси до 90-те години на 20 век. Унищожените боеприпаси тази година са 33 артилерийски снаряда, 2 танкови и 2 противотанкови снаряда, 11 ръчни гранати, 2 противотанкови мини, 2 противопехотни мини, авиобомба и 68 различни други боеприпаси”, допълни полк. Георгиев.

Военнослужещи унищожиха невзривената авиобомба в Пловдив
 
Боеприпасите се намират на най-различни места - в частни дворове и домове, по тавани и мазета, в коритата на реки, в кошчета за боклук, дори в училищен двор и на детска площадка. Боеприпасите са над 100 различни вида. Всеки един от тях обаче е метално тяло с различна маркировка от букви и цифри. Най-често са в зелен, сив или черен цвят.

Ако откриете боеприпас, за да избегнете взривяване и инцидент, трябва да следвате следните съвети:

„Трябва да го оприличите. Втората важна стъпка е да не се пипа, да не се премества, да не се удря никаква част от него и да не се правят опити за неговото разглобяване. Третата основна стъпка е незабавно да се обадите на телефон 112 или наблизо ако има служители на МВР, ако сте в малко населено място да се обадите на кмета или на общинския наместник и да опишете точното местоположение на съмнителния предмет и да дадете колкото се може по-подробно описание. Препоръчително е да изчакате да дойде полицейски екип, за да му покажете местоположението, като до неговото идване да не допускате никакви хора да се приближават до предмета и след като дойде полицейския екип той ще обезопаси района и ще предприеме последващи действия по уведомяване на Министерството на отбраната”, съветва полк. Георгиев

Военнослужещи от Военновъздушните сили обезвредиха ръчни гранати, намерени в ловешко село
 
Боеприпасите се обезвреждат от специално обучени военни, чрез взривяване на учебни полигони и стрелбища. Ако боеприпасът е извън населено място, жилищни, производствени и стопански сгради и е оценен като изключително опасен, се взривява на място. В останалите случаи се транспортира в специални сандъци до мястото за взривяване.

От откритите тази година 119 боеприпаса само 6 са унищожени на място.