/ iStock/Getty Images
КНСБ настоява фирми с над 5 процента разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки.

Синдикатът настоява за това в започналата съгласувателна процедура между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за Директивата за равно заплащане между мъжете и жените и за прозрачност в заплащането.

Министерството проучва необходимостта от промени в българското трудово законодателство във връзка с разпоредбите на директивата.

От КНСБ настояват за редица промени в директивата. Така например, в момента се предвижда само големи фирми с над 250 души персонал да докладват ежегодно за разликите в заплащането, коментира националният секретар на синдиката Величка Микова.

Възможна ли е европейска минимална работна заплата в България (ВИДЕО)


Микова припомни, че за България по последни данни през 2019 година разликата в заплащането по пол бележи слаб ръст и достига до 14,1%, след като година по-рано е 13,9 на сто.

Очакванията са за 2021 година различията в заплащането да се задълбочат, като част от последиците от COVID-19:

„Въпреки прилаганите досега правителствени политики, насочени към запазване на заетостта и доходите, както и допълнителните плащания за заетите на първа линия, тази директива ще подпомогне да се намери баланс в заплащането между половете“, отбеляза националният секретар на КНСБ.
БНР