Две обвинения на кмета на бургаското село Вресово. Едното за кражба на пари, предвидени за дърва на жителите, а второто - за прикриване на следите. Кметът Юлюман Хасан е опитал да запали кабинета си, за да няма доказателства. Прокуратурата поиска и спешното му отстраняване от поста, съобщава NOVA.  

В средата на месец ноември пожар изпепелява кабинета на кмета в село Вресово, следи все още личат. 33-годишния Юлюман Хасан съобщава, че при инцидента събраните близо 30 хиляди лева за дърва за огрев били изгорели. В хода на разследването обаче се оказва, че палежът е умишлен, а парите не са били в кабинета.

Установено е, че ДНК по съда със запалителна течност съвпада с това на кметския управник.

„Отделно от това, той ще отговаря и за това, че се е опитал да прикрие деянието си, като е запалил, унищожил чрез запалване, имуществото на Община Руен на стойност 906 лева”, обясни прокурор Милена Стойчева  от Районна прокуратура Айтос.

Осъдиха кмет на 100 часа труд в полза на обществото. Осман от Вресово ще цепи дърва безвъзмездно

За не останат хората на студено, от община Руен са съдействали навременно и дърва за огрев са доставени. Жителите на село Вресово обаче са огорчени от кмета, който сам са си избрали.

При появата на телевизионни камери кметът Юлюман Хасан отказа коментар за палежа на кабинета си и кражбата на парите. Той обаче е направил пълни самопризнания пред прокуратурата, изразил е съжаление и е възстановил част от изчезналите средства.

„Предстои внасяне в Районен съд Айтос на искане за отстраняването му от длъжност. За обсебването се предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода, а за унищожаването и повреждането на имуществото до 5 години лишаване на свобода”, обясни още прокурор Стойнева.