съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Кметът на руенското село Вресово - Хасан Осман бе осъден на 1 година пробация и сто часа обществено полезен труд за престъпление по служба. Това съобщават от магистратурата. Решението е на Районния съд в Айтос. И влиза в сила след постигнато споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимия. 

Кметът е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице съставил официален документ, в който удостоверил неверни обстоятелства. А именно: на 24 юли 2017 година, в качеството си на кмет на населено място, в което няма нотариус или районен съд, заверил нотариално заявление от името на жена за прехвърляне на партидата от един осигурителен фонд в друг. Той удостоверил, че подписът е положила самата заявителка, което не било вярно.

С решение на съда, кметът е отстранен от длъжност и е лишен от правото да упражнява тази дейност в продължение на три години.

За извършеното престъпление, той ще бъде наказан да осъщестествява безвъзмезден труд. Дейността му в полза на обществото, ще бъде съобразена със със спецификата на мястото, в което живее. В село Вресово, той ще цепи дърва за огрев и ще бъде ангажиран с почистване на обществени сгради или улици, определени от новия кмет.