/ БТА
Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май. Това стана ясно след среща между премиера, министри, синдикати и бизнес.

"Оценяваме рисковете, които тази война може да донесе на България, Европа и света. Обсъдихме различни варианти, за да има предвидимост за българския бизнес и работниците, които се трудят в него. Достигнахме до ясни заключения, че енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май. Другата седмица техният размер ще бъда финализиран", заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

„Газпром“ ще използва мощностите на „Северен поток 2“ за нуждите на руския пазар

Той увери, че правителството работи усилено, за да гарантира газовите доставки след спирането на потока от "Газпром". Приоритет е суровината да идва на същата цена, като доставяната от Русия.

"Надявам се в следващите дни да дадем ясна перспектива за цените на газа. И се надявам, че те няма да бъдат лоша изненада. Надяваме се дори да няма повишение", каза още Кирил Петков. "Газоподоването не е спряло, не е намаляло, не се е качила цената", допълни премиерът.

От своя страна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че се обсъжда премахване на акциза за газа. Също така се работи по вариант ако новите доставки идват на по-висока цена, то да се търси възможности държавата да компенсира разликата.

Планират увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС

"Настояваме за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 хил. лв на 100 хил. лв, което е в помощ на малкия бизнес. Всички тези конкретни мерки са насочени към това да спасим българската индустрия, като обърнем внимание на енергоемните предприятия. Загрижени сме, че 30 хил. фирми са засегнати от спрените доставки на газ", уточни Нинова.