Кемал Еюп: В България има търпимост, не толерантност към различните
Кемал Еюп: В България има търпимост, не толерантност към различните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кемал Еюп: В България има търпимост, не толерантност към различните
30549
Кемал Еюп: В България има търпимост, не толерантност към различните
  • Кемал Еюп: В България има търпимост, не толерантност към различните

Все още в България са малко жалбите за дискриминация по признак "сексуална ориентация", каза в предаването "Седмицата" по Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация в парламента Кемал Еюп.

"Ако започнем с преобладаващото мнение за толерантността в България, се разминаваме генерално с това, което е в демократичните страни, тъй като толерантността е приемане на различие, а при нас по-често се среща търпимост към различния. Но с тези лозунги "нямай търпимост към различните"... Всички хора имат права на съществуване, на изява, има си начин как да изразят, че са против, но не по този начин или както се случи в близкото минало - да се стигне до побоища", заяви Еюп.

Колко дела имате във вашата комисия по признак пол и хомосексуализъм?

Това са два различни признака. По признак пол имаме 1% - нееднакво третиране за една и съща работа, различно заплащане. За сексуална ориентация и сексуален тормоз имаме малко, защото това са болезнени теми. Имали сме случай, при който хомосексуалист беше бит от полицията, като те се оправдаха, че той е посегнал пръв, а момчето беше слабичко. Събрахме доказателства и се оказа, че това, което твърдят служителите на реда не отговаря на истината и те бяха санкционирани. Голяма част от обществото не възприема различните в сексуално отношение хора по нормален начин, както беше преди. Някои се правят, че не ги забелязват, други отричат, трети ги е страх.

Цялото интервю четете тук